WETENSCHAPS CAFÉ met ben van duppen

woensdag, 21 februari, 2018 - 20:00

Grafeen: leven in twee dimensies.

In 2004 ontdekten twee wetenschappers uit Manchester het dunste materiaal ter wereld: grafeen. Een ontdekking van alweer een spectaculaire variëteit van koolstof, na die van de fullerenen en de onthutsende ontwikkelingen in de nanotechnologie die daaruit voortvloeiden, en zo belangrijk dat ze in 2010 de Nobelprijs voor natuurkunde opleverde!

Ze werd bovendien gedaan niet na complexe en dure experimenten, maar eenvoudigweg met behulp van een potlood en plakband. Grafeen is meer dan 200 keer sterker dan staal, transparant, buigzaam en een uitstekende geleider voor warmte en elektriciteit. Geen wonder dat dit materiaal fabelachtige perspectieven opent en dat de wereld van de fysica erdoor gebiologeerd is! Door de speciale eigenschappen van dit tweedimensionale materiaal is men naarstig op zoek naar toepassingen ervan in onze driedimensionale wereld van alledag.

In deze voordracht verklaart Ben Van Duppen, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, wat grafeen zo speciaal maakt en wat we er in de toekomst van zouden kunnen verwachten.

https://www.youtube.com/watch?v=w2rScQn05Fc

http://www.wetenschapscafe-antwerpen.be/