wetenschaps café met hans van dyck

woensdag, 16 april, 2025 - 20:00

De klank van de stad: communicatie onder dieren in een wereld op mensenmaat.

“De klank van de stad maakt mijn ziel amoureus”, zong de onnavolgbare Wannes Van de Velde. Hoe zit dat bij koolmezen, dagpauwogen en eekhoorns? Een gepassioneerde bioloog verwacht je in een bos, op een heide of langs een ven, maar in de stad? Jazeker, de stad is een boeiende, complexe omgeving om een en ander van het biodiverse leven op onze planeet te begrijpen. Een verhaal van hilarische inzichten, maar ook een relaas van zorgenkinderen. Andere levensvormen gaan op zoek naar een geschikt leefgebied, de mens schept zijn eigen niche. Wat betekent die menselijke aanpak voor andere levensvormen? En wat betekenen die andere levensvormen voor ons binnen en buiten de stad?

Wat je ziet is wat je krijgt, geldt soms in de reclamewereld, maar alleszins niet in de gedragsbiologie, ook niet in de stad. Deze voordracht neemt ons mee in de fascinerende leefwerelden van dieren. Wat doet verstedelijking met vogels, insecten en andere beestige rakkers? De stad blijkt een leerzaam laboratorium. In landschappen op mensenmaat, spelen we onbedoeld met de zintuigen van dieren. Het blijft niet zonder gevolgen voor de beestenboel. We duwen ze geregeld in een ecologische valstrik.

De vele nieuwe ecologische en evolutie-biologische inzichten bieden ook prikkelende inspiratie voor de leefbare stad van morgen. Een inzichtelijk verhaal over biodiversiteit dat ons op verrassende wijze zal loodsen tot bij onze gezondheid en leefbaarheid. Het belooft een avond met beestige inzichten te worden.

Hans Van Dyck is bioloog en doctoreerde in 1997 aan de UA. Sinds 2004 is hij als professor gedragsecologie en natuurbehoud verbonden aan het Earth & Life Institute van de UCLouvain (Louvain-la-Neuve). Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van verschillen tussen winnaars en verliezers onder wilde dieren in landschappen op mensenmaat. Naast zijn werk als docent en onderzoeker, loodst hij ook geregeld biologische inzichten tot bij het grote publiek door voordrachten te geven en stukken te schrijven in kranten en magazines (bv. EOS) en met passages op de radio en televisie. Van Dyck schreef ook het publieksboek ‘Het orakel van de bosnimf. Van vlinders en mensen’ (Lannoo) en een nabeschouwing in het recent verschenen boek ‘Denken als een berg’ van Aldo Leopold (Noordboek).

https://www.wetenschapscafe-antwerpen.be/